ST. URIEL

Namnet härstammar från en av de sju ärkeänglarna, den som symboliserar skönhet och harmoni, och platsen är vald uppströms Lillhärjån 6-7 km norr om Lövnäsvallen i Lillhärdal, Härjedalen, vid den pilgrimsled som för mer än 1000 år sen gick över Kårböle, Sveg, Härrö, Lillhärdals kyrkby och vidare över Blekberg, Kölsvallen och Blekvallen upp till Råbäcken där den ansluter till Romboleden som kommer från Uppland via Älvdalen, Korskällan och Lövnäsvallen. Den leden anses av norrmännen vara den viktigaste pilgrimsleden till Nidaros. (Trondheim och S:t Olavs grav). Rombolandet betecknade förr trakterna runt Uppland.

 

Det tog 10 år att hitta platsen. 1975 hölls den första retreaten där och en liten stuga byggdes vid stranden, detta är fortfarande boplatsen, men i dag finns plats för betydligt  fler under retreater. Förutom meditationshall (zendo) med samtalsrum (dokusan-rum) och tornrum med 1 sovplats, finns bastu, fyra timrade hus och en barack. En kallkälla finns nedanför bastun i åkanten. Tre stycken ”gapskjul”  varav ett används som kök står i cirkel runt lägerplatsen.

Inspirationen till byggandet uppstod under en meditation efter en fjällvandring som var mer än vanligt strapatsrik och ägde rum i Lofsdalens hotell Solgården när Evert var 17 år. Om mänskligt medvetande kan nå sådana höjder, tänkte han, måste det bli en livsuppgift att öka förutsättningarna att lyckas nå dit - så föddes tanken på ett centrum för meditation och andligt obundet sökande i fjäll eller fjällnära skogar i Härjedalen.

 

Att leva nära naturen betyder mycket i andligt växande och det är vår intention att försöka bevara urskogen runtomkring så orörd som möjligt. Verksamheten är helt ideell och bedrivs enbart sommartid under enkla jordnära former.